Monika Pavlisová, známá pod značkou Kunětická zmrzka, v neděli 12. prosince otevřela Nanukárnu ve Smilově ulici v Pardubicích. A my jsme se vydali ochutnat její nanuky a dozvědět se něco víc.
Nejlepší suroviny, spolehlivá technologie, vyladěné receptury a srdce… Bez toho by nemohla tak výborná zmrzka vzniknout!
Nanukárna je místo, kam si nepůjdete koupit jen nanuk. Ale ocitnete se v příjemném prostředí a budete se sem chtít vracet!
Proč jste změnila název na Zmrzlina Bellezza?
Kunětická zmrzka byl rodinný podnik, začala jsem podnikat na rodičovské dovolené. Pak asi po 4 letech jsem zjistila, že se podnikání pěkně rozjíždí, tak jsme s bývalým manželem opustili práci a začali jsme podnikat spolu.
Po 15ti letech přišly osobní změny a s nimi rozdělení podniku. Místní název Kunětická zmrzka již není pro moji zmrzlinu příhodný vzhledem k tomu, že jsem se přestěhovala do Pardubic, kde jí vyrábím.
Přemýšlela jsem o nové značce a o tom, jak název a tom co dělám dobře propojit, aby zákazníci věděli, že stále jedná i tu dobrou a poctivou řemeslnou zmrzku kterou znají, jen v jiném kabátku. Ráda bych společně s příchodem nové značky zákazníkům představila v tom oboru i další možnosti.
Nová značka vystihuje mojí životní energii, hodnoty, smysl toho, co dělám a zároveň v sobě na pozadí nese alespoň část příběhu mojí pracovní cesty. Zmrzka Bellezza je spojení českého slova s italským, stejně jako se spojují české šikovné ruce s italskou školou, kde jsem se toho nejvíce naučila. Bellezza vyjadřuje krásu. Krásu, kterou zde vnímám jako radost z každého dobrého rána, z maličkostí, z dobrého jídla a pití, ze setkání lidí, kteří si mají co říct, jako vděčnost za možnosti, které život přináší, i když si někdy myslíme pravý opak.
Nové logo znázorňuje „kopeček“ zmrzliny, proč jste ho takto změnila?
Původně když jsem zakládala Kunětickou zmrzku, tak to byla zmrzlina točená.
Teď se zabývám špachtlovanou zmrzlinou, tudíž řemeslnou, která se dá obohatit například o ořechy nebo kousky ovoce. Zmrzlina je tak honosnější, zajímavější, trvanlivější, dají se z ní dělat další produkty mnohem lépe než ze zmrzliny točené.
Ve svém novém logu nemám kopeček takový, jaký ho znáte, malý, uhlazený, ale znázorňuje tu kopec zmrzky, který je trochu nedbalá, nedokonalý, stále však velmi chutný, porce, podobná zmrzce na špachtli.
Co Vás v životě vedlo k výrobě zmrzlin? Studovala jste v tomto oboru?
Moje parketa byla vzdělávání dospělých.
Ráda pracuji a dělám to, co mě baví. Chtěla jsem si během rodičovské dovolené zkusit podnikat. Přemýšlela jsem v čem. Tenkrát nás inspiroval kamarád, který měl na Máchově jezeře stánek se zmrzlinou, tam jsem si poprvé zkusila natočit zmrzlinu. Zmrzlinu v jakékoli podobě jsem měla vždycky ráda. Ráda jsem na ni jezdila do zmrzlinárny ve Slatiňanech. Bydleli jsme v malé obci kousek od hradu Kunětická hora, je to příjemné turistické místo, tak jsem se rozhodla zkusit podnikat v tomto zmrzlinářském oboru.
Jaký byl důvod otevřít v zimě novou Nanukárnu?
Trvalo to rok a půl poctivé, náročné práce, než vznikla tato Nanukárna. Špatně se sháněl materiál a všechno se zdražilo.
Nakonec jsem ráda, že to tak dobře dopadlo. Otevření v zimě má své výhody. V létě bych na rozjezd nové kamenné prodejny neměla tolik času. V létě vyrábíme zmrzlinu do pojízdných provozoven, tzv. Mňam kár a také pro několik restaurací a kaváren. Otevírat k tomu ještě kamennou prodejnu by bylo náročné. Teď na to mám čas, do jara zjistíme, co mají zákazníci rádi a zároveňna sebe upoutám během zimních měsíců pozornost! 🙂
Nebojíte se, že budete mít nízkou návštěvnost v zimním období?
Nebojím! 🙂
Nanuk vnímám jako dezert. Nedělám ledové nanuky. Nanuky jsou lahodné, krémové a působí v konečné chuti teplým dojmem. O zákazníky pečujeme, komunikujeme s nimi, zjišťujeme, co mají rádi. Když se tu budou cítit příjemně a pochutnají si, tak se do Nanukárny budou rádi vracet.
Vyrábíte neobvyklé příchutě, jak na ně zákazníci reagují? Bojí se jich nebo je naopak vyhledávají?
Oni toto chtějí. Mnohdy si sami o zajímavé příchutě píšou.
Máte v nabídce i veganské produkty?
Všechny sorbety, které vyrábím, jsou veganské. Mám i veganskou čokoládu nebo nanuky dozdobím lyofilizovaným ovocem, ořechy apod. Neovocné nanuky lze vyrobit z mandlového, sójového či rýžového „mléka“. Takže ano, i veganské produkty v naší nabídce najdete.
Jste spokojená s návštěvností při otevření?
Jsem spokojená. Chvíli tady bylo velmi živo a dokonce fronty.
Přijďte ochutnat a podpořit nás! Těšíme se. 🙂