You are currently viewing Krajské dožínky 2024

Krajské dožínky 2024

18. Ročník soutěže MLS Pardubického kraje

Pernštýnské náměstí se na tradičních krajských dožínkách v neděli 29. září 2024 hemžilo návštěvníky, kteří přišli oslavit bohatství a tradice regionálního zemědělství. I letos byl připraven bohatý kulturní program, ochutnávky místních specialit a samozřejmě nechybělo vyhlášení soutěže MLS Pardubického kraje. Tato soutěž má za cíl podpořit místní výrobce potravin a posílit povědomí spotřebitelů o kvalitních regionálních produktech.

Sedmičlenná odborná komise složená z odborníků v oblasti gastronomie, ale také zástupců Pardubického kraje či Ministerstva zemědělství měla dne 15. srpna nelehký úkol. V areálu Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy v Chrudimi hodnotili více než 120 výrobků od 35 regionálních výrobců. Výrobky byly, stejně jako v předchozích letech, rozděleny do čtyř kategorií. Certifikát „MLS Pardubického kraje 2024“ tentokrát získalo 27 výrobků, v každé kategorii byl vybrán také absolutní vítěz.

Zároveň v rámci Krajských dožínek proběhla také spotřebitelská soutěž, kde mohli příchozí ochutnat oceněné výrobky a následně hlasovat pro nejlepší MLS dle jejich chutí.

V kategorii Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky získalo ocenění pět z nich. Byla to Bageta rustikální se sušenými rajčaty od pana Kroulíka z Naší DOBRÉ pekárny, Medový fit vdolek jablečný z Medovinka, s.r.o., Cheesecake slaný karamel z Angidorty s.r.o., paní Angelika Čížková uspěla také ve spotřebitelské soutěži, dále pak byly oceněny perníkové minidezerty od paní Janurové z JaJa Pardubice s.r.o. a titul Absolutního vítěze této kategorie si odnesla Merenda od Denisy Korečkové z Cukrárny Levandule.

Pět výrobků získalo ocenění také v kategorii Maso a masné výrobky. Certifikát obdrželo Naše uzené z Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka, s.r.o., staročeská paštika z Řeznictví Švanda, s.r.o. a hovězí burger na gril z ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o. Nejvíce ocenění se podařilo získat Řeznictví a uzenářství Morávek za jejich Rib eye steak – vysoký hovězí roštěnec a Vepřové koleno po selsku. To se stalo nejen absolutním vítězem, ale také ho jako nejlepší masný výrobek označili návštěvníci akce.

Třetí kategorie, Mléko a mléčné výrobky, měla ocenění osm. Certifikát MLS Pardubického kraje získali Čerstvý BIO kozí sýr ochucený – tymián od paní Jitky Píchové, dále pak výrobky za Zemědělského družstva ve Sloupnici, konkrétně Sloupnický A2 Míša čokoládový a Sloupnické selské A2 mléko. Uspěly také výrobky pana Součka z Minimlékárny Juliana – Kefírový nápoj černý rybíz a Tuněchodský Hamoun a výrobky paní Bulvové ze Statku Bulvovi – Makovský sýr s rajčaty a Makovanka s česnekem. Absolutním vítězem se stal Zrající kravský pivní sýr z Květné Zahrady, z.ú., která získala také cenu spotřebitelů za sýr Lafeta.

Poslední kategorie, Výrobky z medu a ostatní byla nejpočetnější, získalo zde ocenění devět výrobků. Oceněnými jsou Med květový od paní Kinterové, Kryštof 11° z Knížecího pivovaru Moravská Třebová s.r.o., Mátová s kousky čokolády – jedná se o zmrzlinu od pana Kopeckého z Kopečková od Kopečka, Borůvková zmrzka od pana Pavlise, která si svou lahodnou chutí získala také spotřebitele, Hřebečská medovina – Jemná z Hřebečská medovina s.r.o., Kohout 11%, pivo světlý ležák z Armat, spol. s r.o., Bedřichova jedenáctka polotmavá z minipivovaru Veselka Litomyšl s.r.o. a Modrý sen od paní Kolrusové z Fit, zdraví a výživa. Absolutním vítězem se stal Sirup zelený ořech, citron, vanilkový lusk – Jsem Pecka.

Na závěr byl radním Pardubického kraje pro venkov, zemědělství a životní prostředí, panem Miroslavem Krčilem udělován titul Objev roku. Ocenění tentokrát získali dva pivovary, a to Knížecí pivovar Moravská Třebová s.r.o. a Pivovar Opatovický poklad, s.r.o.

Srdečně děkujeme všem výrobcům, kteří se do letošního ročníku soutěže MLS Pardubického kraje přihlásili a vážíme si toho, že se v našem kraji vyrábí tolik kvalitních a chutných výrobků.

Oceněným výrobcům gratulujeme. Abyste oceněné výrobky snadno poznali, dostali od nás výrobci samolepky „Oceněný výrobek Pardubického kraje“ s logem MLS, kterými mohou výrobky označovat. Zakoupením lokálních výrobků podporujete české zemědělce a výrobce potravin. Pokud si jejich výrobky oblíbíte a budete nakupovat opakovaně, bude to pro ně jistě tím největším oceněním.

Už teď se těšíme, jaké chutě nám přinese příští, 19. ročník, soutěže MLS Pardubického kraje.

Aby Vám nic neuniklo, sledujte naše webové stránky. Pokud se chcete dozvědět více, například o jednotlivých výrobcích, můžete sledovat také naše účty na Facebooku – Agrovenkov a Instagramu – mls_pardubickeho_kraje.

                                                                                                                                                    MLSEJTE S NÁMI!

                                                                                                                                                    Agrovenkov, o.p.s.

Za fotografie děkujeme panu Zdeňku Fabiánkovi. Fotografie z průběhu celého dne najdete ve FOTOGALERII.

Napsat komentář