Nedaleko Litomyšle se nachází obec Sloupnice, ve které od roku 2010 funguje Řeznictví, které je v Pardubickém kraji známé nejen díky velké síti prodejem, ale velmi vyhlášená je také jejich tlačenka nebo hovězí šunka.
Připravili jsme pro vás rozhovor s Milanem Vaňousem, který je vedoucím obchodu. Dozvíte se něco o historii řeznictví, ale také o novém Bistru v Pardubicích v Machoňově pasáži, které tento týden nově otvírají.

Řeznictví Sloupnice funguje od roku 2010 a navázalo tak na tradici řeznického řemesla ve Sloupnici. Jak těžké byly začátky a zaběhnutí nové značky?
Řeznictví ve Sloupnici funguje již od 90. let minulého století. V roce 2010 ho koupilo Zemědělské družstvo Sloupnice v konkurzu, čímž začalo budování nové značky. Činnost firmy okamžitě navázala na rozvinutou živočišnou výrobu mateřské firmy (ZD Sloupnice).
Každý začátek je těžký, začínalo se s jednou prodejnou a hned v prvním roce se otevřely další dvě. Postupně se rozšiřovaly odbytové možnosti i sortiment výrobků.
Odkud pochází maso, s kterým pracujete?
Veškeré maso pochází z našeho regionu – Pardubického kraje. U vepřového masa je zhruba 30 % přímo ze Sloupnice a 70 % z podniku ZEVAS Vraclav, farma Litětiny. Co se týče hovězího, tak máme také z vlastních chovů nebo od místních zemědělců v okruhu do 40 km.
Kladete důraz na udržitelnost a etické zacházení se zvířaty?
Ano, na nadstandardním zacházení se zvířaty si zakládáme, podléhá přísným pravidlům tzv. welfare. To znamená že se zvířaty je zacházeno správně a mají zajištěny nadstandardní životní podmínky a i před porážkou a během ní je s nimi zacházeno tak, aby se vyhnula stresu, což má nakonec vliv na kvalitu masa.
Kolik ks zvířat denně porážíte?
Porážíme 4x v týdnu vepřové a 1x hovězí, ale průměrně by se dalo říct, že porážíme 70 ks denně.


Jaké tradiční receptury nebo postupy používáte při výrobě Vašich produktů? Převzali jste nějaké receptury právě od starší generace?
Ano, převzali jsme původní výrobky jako je například Sloupnická tlačenka, Sloupnická papriková klobása nebo jitrnice. U postupů si zakládáme zejména na klasických vázaných špekáčcích (nemáme klipsované) nebo ručně špejlovaných jitrnicích. Toto jsou tradiční řemeslné způsoby přípravy masných výrobků, kterými se snažíme odlišit od průmyslové výroby a zvýšit tím i kvalitu výrobků.
Jsou některé Vaše výrobky specifické pro určitou sezónu nebo místní svátky?
Určitě bychom mohli rozlišit zimní a grilovací sezónu. Přes zimu je doba zabíjačkových specialit – jitrnice, jelita nebo vinná klobása. Ta je velmi oblíbená především během Vánočních svátků. Během léta se specializujeme na marinovaná masa, grilovací klobásy a naložená vepřová masa na gril.
Plánujete v letošním roce nějaké nové produkty?
Letos jsme již do sortimentu zařadili hovězí tatarák, vepřový tatar a masovou pikantní pomazánku. Určitě budeme vymýšlet nové produkty i nadále.
Kromě Vašich prodejen, kterých je nyní 13, můžeme Vaše výrobky koupit i u jiných prodejců?
Ano, dodáváme do sítě prodejen COOP Konzum Ústí nad Orlicí a do prodejen k dalším místním řezníkům v Pardubickém a Královehradeckém kraji. Kromě těchto obchodů můžete naše maso rovnou ochutnat v mnoha restauracích či školních jídelnách.
Aktuálně chystáte otevření prodejny a bistra v Pardubicích, jak velký rozdíl je mezi otevřením další nové prodejny a otevřením bistra?
Jedná se o úplně nový koncept provozu, kde bude vedle klasického prodeje našeho masa a uzenářských výrobků probíhat příprava pokrmů pro okamžitou konzumaci, od snídaní přes svačiny až po obědy. Jdeme trochu do neznáma, je to pro nás nový provoz v nových podmínkách. Otevření bistra je pro nás sice něco úplně nového, ale věřím, že se nám podařilo vše dobře nachystat a zákazníci budou spokojeni.
Co vše bude možné v bistru zakoupit či ochutnat?
Budeme mít klasický masový a uzeninový pult, dále A2 produkty z mlékárny ZD Sloupnice a doplňkový prodej regionálních výrobků, jako je pečivo, med, koření, … V bistru bude stálá snídaňová a polední nabídka, kde si ráno pochutnáte na párcích, vajíčkách na různé způsoby nebo A2 dezertu. K obědu můžete vyzkoušet hovězí burger (oceněný MLS 2024), hovězí guláš nebo pastrami sandwich. Každý den bude však stálá nabídka obohacená něčím dalším, těšit se můžete například na vepřo knedlo zelo, grilované kuře, naše klobásy nebo třeba borůvkové knedlíky.
Nebudou chybět ani nápoje všeho druhu, na své si přijde každý – domácí limonády, ranní káva nebo odpolední posezení u piva s přáteli.
Jedná se o opravdu velký provoz se sítí prodejen po celém kraji, kolik máte zaměstnanců?
Máme přes 70 zaměstnanců.
Vaše výrobky jsou poctivé a chutné, jistě získaly řadu ocenění, můžete nám přiblížit alespoň některá z nich? Případně kterého ocenění si vážíte nejvíce?
Velice si vážíme každého ocenění, které získáme. Naše výrobky již mnoho let získávají ocenění MLS Pardubického kraje. V loňském roce to byl hovězí burger na gril, dříve Sloupnická tlačenka nebo uzený rolovaný bok. Uspěli jsme opakovaně i v soutěži Regionální potravina, kde byla naposledy oceněná Sloupnická hovězí šunka pastrami. Dále se nám podařilo získat ocenění Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2024 v Pardubickém kraji pro naši prodejnu v Lanškrouně, v kategorii síť prodejen.

Jaké jsou Vaše hlavní cíle a vize do budoucna řeznictví?
Naším cílem je zachovat poctivé řemeslo a kvalitu výrobků. Zároveň se chceme stát podnikem první volby pro naše zákazníky. Místem, kde najdou prvotřídní kvalitu z našeho regionu, poctivý řemeslný přístup a každodenní důraz na čerstvost a chuť.
Děkujeme za rozhovor a pokud Vás článek zaujal, a ještě produkty z Řeznictví Sloupnice neznáte, neváhejte ochutnat. Veškeré aktuality a nové produkty můžete sledovat na FB, IG a webových stránkách.
Bistro v Pardubicích bude otevřeno od 28. května a určitě vás budeme informovat o termínu slavnostního otevření, protože kromě sloupnických výrobků bude připravena také ochutnávka výrobků oceněných v soutěži MLS Pardubického kraje 2024.