Na náměstí v Heřmanově Městci se nachází cukrárna a kavárna Levandule, kde si kromě výběrové kávy můžete pochutnat na velkém množství zákusků vlastní výroby. Připravili jsme rozhovor s paní majitelkou Denisou Korečkovou, která se během rodičovské dovolené rozhodla úplně změnit svůj profesní život a z korporátu se přesunula do vlastní kavárny, kde také sama peče.
Pekla jste nejdříve sama např. na zakázku nebo jste se rovnou pustila do velkého projektu jako je vlastní cukrárna? A kdy vznikl nápad otevřít cukrárnu s kavárnou?
Nápad otevřít cukrárnu vznikal v době mé rodičovské dovolené. Do té doby jsem pracovala ve velké nadnárodní telekomunikační společnosti, takže vzdělání ani zkušenosti z tohoto oboru jsem neměla prakticky žádné. Lákalo mě mít svoji kavárnu, kde bych byla trochu i pánem svého času vzhledem k tomu, že jsem měla malou dceru. Během rodičovské dovolené se mi naskytl prostor a vzhledem k tomu, že byl velký i pro případnou výrobnu, za pomoci rodiny jsem otevřela cukrárnu s kavárnou. Měla jsem kromě rodiny od počátku i zkušený tým lidí v obsluze i výrobě, který byl pro rozjezd prima. Zpočátku jsem řešila jen provozní věci, postupem času jsem si osvojovala i cukrařinu, která mě začala bavit a nyní se věnuji kromě provozních věcí převážně zakázkovým dortům.

Jak dlouho se věnujete pečení, co byl prvotní impulz začít péct?
Já sama se většímu pečení, pracovnímu, věnuji asi 10 let. Takže jsem nepekla hned od otevření cukrárny před 11 lety, všechno nejprve zajišťovaly jen cukrářky. Až postupem času jsem se k tomu dopracovala, učila se, dělala si i různé kurzy pro přípravu zákusků, dortů, dekorací. Chytlo mě to tak nějak postupně a ráda zkouším nové věci a překonávám třeba dortové výzvy.
Proč jste jako název zvolila právě Levanduli?
Líbí se mi české názvy a chtěla jsem něco jednoduchého, co se bude dobře pamatovat. Levandule mám ráda, evokují mi příjemné léto, Francii a pohodu, třeba právě u kávy. Mám radost, že se název hezky ujal.
Jak velký důraz kladete na kvalitu a původ surovin?
Od začátku je pro nás velmi důležitá kvalita. Ať už výběrem dobré kávy nebo surovin pro pečení. Někdy je to ta složitější cesta výroby, ale zakládám si na tom, aby naše zákusky byly poctivé a mohla jsem si za jejich kvalitou stát.
Kolik druhů zákusků zhruba míváte v denní nabídce?
Výběr máme opravdu velký. Ráno začínáme s cca 40 druhy zákusků, které se pak během dne ještě obměňují. Neděláme velké množství od každého druhu, spíš se zaměřujeme na menší množství a více druhů. Zákazníci mají rádi, když si mohou vybírat 😉.
Věřím, že návštěvnost je veliká, kolik kusů zákusků průměrně denně pečete?
Průměrně denně připravíme kolem 500 zákusků, záleží na dnu v týdnu, ale i třeba na počasí. Podle toho se mění i obliba jednotlivých druhů.

Věnujete se spíše klasice nebo ráda zkoušíte nové věci? Novinky vymýšlíte Vy sama, Váš tým nebo kde čerpáte inspiraci?
V Levanduli pečeme klasiku, ta má u nás své pevné místo. Vedle toho ale samozřejmě připravujeme i modernější zákusky, zkoušíme nové příchutě, zákazníci rádi ochutnávají i novinky. Občas se nechávám inspirovat zajímavými recepty nebo příchutěmi já, občas přichází s novými nápady i cukrářky.

Ke sladkému nikdy nesmí chybět dobrá káva, jakou u Vás můžeme ochutnat? Spolupracujete s nějakou lokální pražírnou?
Kávu máme od počátku značku Musetti, jedná se o italskou kávu s více než 80letou tradicí. Pochází z Piacenzy a je známá svou vysokou kvalitou. Máme osvědčený typ zrn, který je dlouhodobě oblíbený u našich zákazníků. Nyní jsme našim zákazníkům nabídli možnost vyzkoušet prémiovou cibetkovou kávu, která je jedna z nejdražších a nejvzácnějších na světě. Pochází z Asie, kde ji zpracovávají cibetky – malé šelmy, které vybírají nejzralejší a nejkvalitnější kávové třešně. Ty projdou jejich trávením, zrna jsou pak čištěna a pražena. Fermentací v žaludku mění chuť kávy, která je pak jemnější, méně hořká a má čokoládové a oříškové tóny.
Kromě toho, že si u vás zákazníci mohou objednat vynikající cukroví, zákusky a dorty nabízíte ještě něco dalšího (např. dárkové poukazy, organizace oslavy narozenin apod.)?
Každý rok před Vánocemi pečeme vánoční cukroví, během roku kromě zákusků připravujeme i zakázkové narozeninové nebo svatební dorty. Pravidelně jsme místem rodinných nebo přátelských setkaní, ale i narozeninových oslav. Zákazníkům připravujeme i dárkové poukazy, které jsou vděčným dárkem pro ty, kteří do Levandule rádi chodí. Každý rok také organizujeme sbírku dárků Diakonie pro děti z dětských domovů z okolí s názvem Krabice od bot. Levandule je sběrným místem pro dárky, a tak to na Vás dýchne Vánocemi hned jak k nám přijdete. Je to pro mě moc fajn pocit, že můžeme být prospěšní i touto formou. Pro děti zase otevíráme před Mikulášem naše peklo. Pod Levandulí jsou velké sklepy, kde nám pospávají čerti a děti se na ně můžou přijít podívat. Je to zpestření pro naše zákazníky, ale i pro nás, kdy vymýšlíme, jak zase peklo vyšperkujeme.
V roce 2024 se v soutěži MLS PK Vaše Merenda stala absolutním vítězem v kategorii Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, je to nejchutnější dezert Vaší nabídky? A který máte vy sama nejraději?
Výhra v soutěži MLS Pardubického kraje nás v Levanduli moc potěšila. Merenda je u nás opravdu velmi oblíbená 😊. Díky tomu, že máme v zákuscích velký výběr, každý si najde to svoje. Také jsou u nás velmi oblíbené třeba rakvičky plněné vaječným likérem anebo bombičky. Já si v poslední době velmi ráda dávám Míša řez. Je velmi jemný, pečený z rýžové mouky, takže bezlepkový. Sladký tak akorát, takže pro mě ideální volba, když si chci na chvíli v práci sednout u kávy a vypnout 😉.

Plánujete se do soutěže MLS Pardubického kraje přihlásit i letos?
Určitě se do soutěže zase přihlásíme, nevím, zda letos, musíme pořádně zvážit, který náš zákusek by mohl u poroty nejlépe uspět, protože konkurence je veliká a vše, co jsem měla možnost ochutnat i z ostatních kategorií, byly opravdu delikatesy.
Je cukrárna Váš splněný sen, nebo máte ještě nějaké další velké plány?
Měla jsem sen mít vlastní kavárnu. Cukrařina k tomu přišla tak nějak přirozeně sama a dnes už si to nedovedu představit jinak. Další velké plány podnikatelské nemám, mít cukrárnu s výrobnou, kavárnu, zaměstnance, je obrovský závazek a časově velmi náročná práce. Jsem vděčná mému manželovi, který je mi velkou oporou. Takže mým cílem je se zlepšovat v tom, co dělám, mít stále prima tým kolem sebe a mít spokojené zákazníky, kteří se k nám rádi vrací.
Ať už máte chuť na výběrovou kávu, domácí zákusek z kvalitních surovin nebo jen chcete trávit čas v prostředí s příjemnou atmosférou, cukrárna a kavárna Levandule v Heřmanově Městci je tím správným místem k zastavení. Pokud chcete ještě více nahlédnout do světa Levandule, můžete je sledovat na Facebooku nebo Instagramu. Děkujeme paní Korečkové za rozhovor a přejeme mnoho spokojených zákazníků!