You are currently viewing Soutěž ve vaření kotlíkových gulášů 2025

Soutěž ve vaření kotlíkových gulášů 2025

Restaurace a Minipivovar Veselka Litomyšl, Smetanův dům a Město Litomyšl
pořádají v sobotu 24. 5. 2025 na Toulovcově náměstí v Litomyšli
X. ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů
„O kotlík starosty Litomyšle“

Do soutěže se mohou přihlásit profesionální i amatérské týmy, které na prostoru 4×3 m uvaří guláš v kotlíku vytápěném ohněm. Hodnotí se nejen kvalita hotového pokrmu, ale také kultura a profesionalita přípravy, čistota na pracovišti a celková prezentace týmu, případně doplňkový program.
Zatímco guláš, včetně jeho přípravy, bude hodnocen podle nejpřísnějších profesionálních kritérií, u všeho dalšího je očekávána recese a dobrá zábava.


Soutěžní úkol a podmínky:
● uvařit jakékoliv množství guláše v kotlíku vytápěném ohněm – minimálně 5 l
● předem může být maso nakrájené i naložené, zelenina očištěná a omytá (ne nakrájená!)
● je možno mít předem uvařený vývar
● časový limit na uvaření guláše jsou 4 hodiny

Jednu až dvě porce guláše soutěžící předloží bezplatně porotě k ochutnání, zbytek uvařených porcí je možné prodat ve vlastní režii návštěvníkům. Za prodej ručí soutěžící. NA STÁNKU JE POVOLEN POUZE PRODEJ UVAŘENÝCH GULÁŠŮ!!!

Doporučení pro prodejce je z ekologického hlediska servírovat pokrmy na ekologickém, rozložitelném nádobí.


Pořadatel zajistí:
● přístup k tekoucí pitné vodě
● označení vymezených prostor, kde budou soutěžící vařit
● hodnotící komisi
● slavnostní vyhodnocení a odměnění nejlepších

Soutěžící si sami zajistí:
● suroviny
● pracovní nástroje
● stan (není podmínkou)
● dekoraci na výzdobu
● pracovní stůl
● kotlík, dřevo
● jednorázové nádobí na prodej vlastního guláše
● úklid a uvedení stánkového prostoru po akci do původního stavu!


Během soutěže bude možné prodávat předem uvařený guláš. Podmínkou je, aby tento guláš byl ohříván také v kotlíku na otevřeném ohni. Rozhodnete-li se pro doprovodný prodej guláše, musíte si zajistit kotlíky dva. Jeden soutěžní, druhý prodejní.
V tomto případě budeme po týmu vyžadovat poplatek ve výši 500 Kč.


Prezence soutěžících je 24. 5. 2025 od 8:00, poté bude soutěžícím přiděleno soutěžní místo. Slavnostní zahájení soutěže bude v 10:00, zúčastní se jej všechny týmy. Do zahájení se nesmí krájet cibule, zelenina, ani začít vařit. Týmy si mohou pouze nazdobit stánky a připravit pracoviště a roztopit oheň. Ukončení soutěže bude ve 14:00. Vyhlášení výsledků proběhne kolem 15:00. Slavnostní předávání cen bude na Smetanově náměstí kolem 16:00.

Hodnocení:
Hodnotící komise bude složená z profesionálních kuchařů, gastronomů, novinářů a veřejnosti. Každý komisař bude hodnotit a přidělovat body za chuť připravovaného guláše, práci a atmosféru na stánku soutěžních týmů.
Hodnocení všech týmů bude prováděno průběžně během celé doby přípravy a výdeje gulášů.
Ochutnávka hotových gulášů probíhá anonymně.
Po vyhlášení nejlepších týmů budete moci od odborné poroty získat informace o tom, na základě jakých kritérií byl váš guláš hodnocen, jak porotě chutnal a jaké byly jeho plusy popřípadě mínusy.
Výzdoba a program na stánku se bude řešit v divácké soutěži, kde budou vyhlášeny také tři nejlepší týmy.
Nejlepší tým zvolený odbornou komisí bude vyhlášen na hlavním pódiu Gastroslavností M. D. Rettigové na Smetanově náměstí.

Další informace získáte na telefonu 775 998 869 (Jiří Kohák).
STARTOVNÉ ZDARMA.
Uzávěrka přihlášek je 18. května 2025, zasílejte na email veselka@lit.cz.
Inspiraci můžete nasbírat
z fotografií na webu.


Napsat komentář