You are currently viewing Řeznictví Morávek

Řeznictví Morávek

Řeznictví Morávek patří mezi rodinné firmy, které si dokázaly vybudovat silné jméno díky poctivému řemeslu, důrazu na kvalitu a vztahu k regionu. Založil ho v roce 1992 pan Josef Morávek a dnes na jeho práci navazuje syn Lukáš, který ctí poctivé řemeslo, tradici a důraz na kvalitu, zároveň ale přináší nové nápady a moderní přístup. V rozhovoru mluví o tom, jaké
to je pokračovat v rodinné tradici, co pro něj znamená poctivé maso a kam chce značku Morávek posunout dál.

Co pro vás osobně znamená poctivé maso a poctivé řeznické řemeslo?
Je to pro nás jasný směr, kterým jdeme již od roku 1992. Maso pro naše zákazníky je
výhradně původem ČR, konkrétně z našeho regionu. Naši řezníci ho denně již v brzkých ranních hodinách připravují a porcují, aby mohlo být hned ráno v pultech našich čtyř firemních prodejen nebo u zákazníků v restauracích či jídelnách. Naši dodavatelé
hovězího skotu a jatečných vepřů jsou již mnoho let stejní, a jsou jimi zemědělci a zemědělská družstva z okolí Vračovic, kde je sídlo našeho rodinného řeznictví.

Jaké to je pokračovat v rodinné tradici, kterou založil váš otec?
Obor řeznictví nepatří k úplně tomu nejjednoduššímu řemeslu, je hodně členitý a náročný vůči požadavkům veterinárních směrnic, zákonů a vyhlášek. Když chcete dělat svoji práci zodpovědně a co nejlépe, jak to je jen možné, což je můj cíl, tak tomu musíte věnovat mnoho času a úsilí. Jak při manuální práci, tak i ve strategickém myšlení, jak zákazníka oslovit a přesvědčit ho, že svoje řemeslo myslíte a berete opravdu vážně. Jsem vyučený řezník,
moje práce mě baví. V našem rodinném řeznictví pracují všichni členové rodiny, což je důležitá a pevná základna srdce Řeznictví Morávek.

Jaké nové nápady nebo změny jste do provozu přinesl vy sám?
Doba jde hodně rychle dopředu, nesmí se usnout na vavřínech, jinak se to pak hodně těžko dohání. Moje budoucí vize v modernizaci a v nových nápadech je vždy na základě podnětů zákazníků (co jim v nabídce sortimentu nebo služeb chybí). Co se týče služeb, které jsme propojili s našim řeznictvím, tak byl prvně v roce 2011 Gril servis (půjčovna grilů a jiného vybavení pro Vaši grilovací párty). Momentálně máme v nabídce více jak 30 grilů různých typů a kapacit, tato služba funguje formou e-shopu na webu www.moravek-grilservis.cz. Dále nabízíme službu zabijaček na klíč, službu kompletního cateringu a provozujeme eventovou zážitkovou restauraci Čestr v Ústí nad Orlicí v Hylvátech. Letošní novinkou je také náš nový řeznický e-shop s dosahem po celé ČR. Naši nabídku včetně služeb najdete nově na webu www.masonasbavi.cz.

Které produkty jsou ve vaší nabídce nejžádanější?
Vše záleží tak trošku na ročním období, přes léto je hodně žádaný náš grilovací program, který čítá více jak 50 druhů masa připraveného na gril v různých úpravách. Momentálně začíná doba zabijačkových produktů, vyrábíme klasiku a ctíme řeznické tradice a postupy. Příkladem: jaternice obsahují játra, jsou špejlované, a tlačenka obsahuje vývar z kůží místo dnes hodně používané želatiny a různých náhražek. Máme více jak 30 různých ocenění od MLSu Pardubického kraje, přes Regionální potravinu a také ocenění Řeznicko-uzenářská prodejna roku. Stabilně celoročně prodávaný masný výrobek je: Vepřová šunka – výběrová, Vídeňský párek ve skopovém střívku, Pečená sekaná a celkově i uzená masa. Na Vánoce zase vyhrává v množstevním prodeji naše Vinná klobása.

Máte před Vánocemi nějakou novinku v sortimentu?
Novinky máme každý rok. Sortiment se musí částečně doplňovat, aby si naši zákazníci vždy vybrali jak ten svůj oblíbený výrobek, tak i nějakou tu novinku se svým příběhem. Letošní novinky jsou doplněné výrobky skleněného programu, kterých je již více jak 10. Od letošního podzimu vyrábíme Vračovickou šunku nejvyšší jakosti a čtveřici trvanlivých salámů (FELIX, Skalák, Paprikáč, Dračí dech). Tento sortiment, šunka nejvyšší jakosti a trvanlivé salámy, nám v sortimentu ještě do nedávna chyběl.

Kam byste chtěl značku Řeznictví Morávek posunout v příštích letech?
Naše budoucí vize je nijak výrazně se nerozšiřovat, ještě více se zaměřit na sortiment a služby, které aktuálně nabízíme, a vylepšit je ještě více, včetně efektivity. V minulém a letošním roce prošla celkovou rekonstrukcí provozovna v Ústí nad Orlicí a uzenářská výroba ve Vračovicích, tak věřím, že se našim spolupracovníkům bude dobře pracovat a budou stále vyrábět ty nejlepší uzenářské výrobky pro naše zákazníky.
Touto formou bych chtěl poděkovat všem pracovníkům našeho rodinného řeznictví Morávek za jejich pečlivě odvedenou práci a našim zákazníkům a odběratelům za jejich věrnost a přízeň.

Uzený bok bez kosti (MLS 2023)
Vepřové koleno po selsku (MLS 2024)

Napsat komentář